Wat doet de bewindvoerder?

Als u wil dat ik uw bewindvoerder word, ga ik samen met u alle papieren verzamelen, kijken wat er op uw rekeningen staat, of alle toeslagen zijn aangevraagd of de belastingaangifte is gedaan, alles dus wat maar nodig is om overzicht in uw financiën te krijgen. Tot duidelijk is wat uw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden zijn. Dit overzicht, de boedelbeschrijving, stuur ik naar de rechtbank. Al uw financiële post komt bij Inzicht & Houvast.

Daarna maken we een plan voor het beheer van uw geld, welke uitgaven er moeten worden gedaan, of er verzekeringen moeten worden afgesloten en neem ik contact op met eventuele schuldeisers. Dit plan spreek ik met u door. Ik kan er niet voor zorgen dat uw schulden zomaar oplossen, maar ik doe er alles aan dat u niet uit uw woning wordt gezet of het gas wordt afgesloten.

Ik open voor u een bankrekening (de beheerrekening), waar uw inkomsten op binnenkomen en waar ik huur, energie, zorgverzekering enz. van betaal en spaar voor grotere uitgaven. Voor uw dagelijkse uitgaven open ik de 'leefgeld-rekening'. Met uw pinpas kunt u daar geld van opnemen, elke week stort ik daar een vast bedrag op. Dat geld is om boodschappen van te doen of het is uw zakgeld.

We maken ook een planning voor uitgaven die af en toe nodig zijn: kleding, kapper, cadeautjes enz. U kunt per mail vragen om dat geld op uw rekening te storten. Dat geld moet er wel zijn, maar ik zorg dat u overzicht houdt van wat er mogelijk is.


Wat doet u?

Om dat goed te kunnen doen zorg ik dat instanties de post meteen naar mij sturen, maar als u toch nog iets in de bus of mail krijgt, moet u dat echt aan me doorsturen. We hebben regelmatig contact.

Schuld?

Als u schulden heeft, is er maar weinig geld beschikbaar als leefgeld en puzzel ik met u mee om wel de noodzakelijke dingen te kunnen kopen. In ieder geval begeleid ik u naar een bestendige oplossing van uw schulden.

Vermogen?

Belangrijk is dat het geld op uw effectenrekening goed beheerd wordt. In het plan van aanpak maken we nauwkeurige afspraken hierover en zorg ik voor een deskundig beheer via fondsen of vermogensbeheer door een gespecialiseerde bank.

Rol van de rechtbank

Ik word als bewindvoerder gecontroleerd door de rechtbank. Elk jaar moet ik aangeven hoe het er voor staat met uw financiën. De rechter vraagt ook of bewindvoering door moet gaan en of u misschien zelf uw geldzaken weer zou kunnen regelen. Als ik denk dat dat zou kunnen ga ik u begeleiden om het (deels) zelf te doen.