Over schulden

"Flitskapitaal" Tommy Wieringa over hoe een verkeersboete oploopt van 350 naar 375 en 625.

"Ik denk aan de man die bloemen bezorgde met zijn gare VW Transporter, de boetes die hem ruïneerden. Hij leefde op het bestaansminimum – een werkende arme. Hij kon aan zijn betalingsverplichtingen voldoen maar van een onvoorziene reparatie aan zijn auto lag hij wakker. Een kleine, precaire economie aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Voor zijn werk was hij alle dagen bij de weg – een enkele keer gaf hij te laat nog een dot gas bij een oranje verkeerslicht: 250 euro in de min.

Dat hij enige tijd de enveloppen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet opende, was zowel uit chagrijn als bezorgdheid. Maar post van het CJIB leidt een eigen leven. Ergens in Friesland vermenigvuldigen de vloekbrieven zich volgens een ijzeren logica en met machinale wilskracht. Ook al zet je een slot op het tuinhek en lijm je de brievenbus dicht, ze zullen blijven komen.

De eerste aanmaning betekent al meteen een vermeerdering van de helft van het boetebedrag, samen 375 euro. Bij de tweede aanmaning is het boetebedrag plots verdubbeld, plus het bedrag van de eerste aanmaning: 625 euro. Een draconische verveelvoudiging – de overheid gedraagt zich hier als malafide croupier die kleine gokkers te gronde richt. Helaas wordt het al snel 1209 euro.

NRC Schuldsanering-het kan

Nibud Schuldpreventiewijzer

Proefschrift T. Madern Op weg naar een schuldenvrij leven

NVVK Onoplosbare schulden

Wie betaalt de rekening?

TV programma Schuldig

Kwetsbare oudere:

Erica Verdegaal in FD: "Iedereen kan ooit een hulpbehoevende, demente of eenzame oudere worden. Geldzaken moet je regelen als je nog bij de tijd bent. Bedenk wie je écht kunt vertrouwen, en leg je wensen vast in een testament en een levenstestament. Spoor ouders of bevriende babyboomers aan om digitaal bij te blijven. Ik ken digibeten van nog geen zeventig die nu al niks (willen) snappen van computerveiligheid, wachtwoorden, DigiD, en betalen via de smartphone. Zij moeten voor hun geldzaken vertrouwen op anderen. Dat vergroot de kans dat hun geld ooit het slechtste in een medemens naar boven haalt".